top of page

Acerca de

Mikulásparty weboldal (2497 x 924 képpont) (3).jpg

ADOS vizsgálat

ADOS vizsgálat

ADOS teszt felvétele autizmus gyanú esetén:

Erre a vizsgálatra általában gyermek- és ifjúságpszichiáter szakorvos vagy
pszichológus küldi a gyermeket, felnőttet.

A vizsgálat menete:

  • A teszt felvétele: kisebb gyermekeknél játékos keretben történik, kb. 45 perc (1.-2. Modul), nagyobb gyermekeknél (3. Modul), kamaszoknál, felnőtteknél, maximum 60 perc (4. Modul) interjú-kérdésekből, beszélgetésből áll. (Az adott modult a vizsgáló választja ki a vizsgálandó személy nyelvi képességeitől, fejlődési szintjétől és életkorától függően.)

  • A teszt kiértékelése a vizsgáló gyógypedagógus által.

  • Szülőkonzultáció a teszt felvétele és kiértékelése után.

  • A vélemény megírása, kiadása.


Az eredménnyel kell visszamenni a gyermek- és ifjúságpszichiáter szakorvoshoz, mivel a diagnózis felállítása szakorvosi kompetencia. Ha pszichológus küldte, akkor hozzá kell visszamenni és az eredmény tekintetében ő küldi tovább a gyermeket, felnőttet gyermek- és ifjúságpszichiáter / pszichiáter szakorvoshoz.
A szakorvoshoz szükséges aktuális pedagógiai véleményt is vinni (amennyiben az óvodai /iskolai jogviszony még fennáll)!

Tájékoztató az ADOS tesztről
„Az Autizmus Diagnosztikus Obszervációs Séma (ADOS) egy félig strukturált, standardizált eljárás a kommunikáció, a társas interakciók és a játék (vagy különböző eszközök fantázián alapuló alkalmazásának) felmérésére olyan személyeknél, akiknél az autizmus vagy más pervazív fejlődési zavar (…) merül fel. Az ADOS standard tevékenységekből áll, amelyek lehetőséget teremtenek a vizsgálónak arra, hogy megfigyelje olyan viselkedések megjelenését vagy hiányát, amelyekről bebizonyosodott, hogy fontosak az autizmus spektrum zavarok diagnózisához a fejlődés különböző szintjein és különböző életkorokban. Az ADOS olyan tervezett
társas helyzeteket foglal magában, amelyekben egy-egy sajátos viselkedésforma nagy valószínűséggel megjelenik (…). Így strukturált tevékenységek és eszközök, illetve kevésbé strukturált interakciók által nyújtott standard keretek között figyelhetőek meg azok a társas, kommunikációs és egyéb viselkedések, melyek relevánsak az autizmus spektrum zavarok szempontjából.” (ADOS tesztkönyv)

270255728_3177013692578072_850843134238852198_n.jpg
Tumbász Judit
tanító, gyógypedagógus

 
Az ADOS vizsgálatot Tumbász Judit, tanító, gyógypedagógus végzi

"1998-ban kezdtem dolgozni a Kecskeméti EGYMI-ben gyógypedagógus munkakörben, ahol autizmussal élő gyermekek és hiperaktív gyermekek oktatását végeztem.
Utazó gyógypedagógusként tapasztalatot szereztem az integráció területén. Ezek mellett korai fejlesztésben is dolgoztam. A gyakorlatban eltöltött évek után kezdtem dolgozni a diagnosztikában. 2016-tól tanulási képességeket vizsgálok a Bács-Kiskun Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Vármegyei Szakértői Bizottságnál, ahol a sajátos nevelési igény megállapítása történik.
Többnyire az autizmus spektrum zavar gyanújával érkező gyermekeket vizsgálom.

2022-től veszem fel az ADOS (Autizmus Diagnosztikus Obszervációs Séma) tesztet, mely egy diagnosztikus eljárás az autizmus spektrum zavar diagnózis felállításához.

Időpontfoglalás telefonon:
+3676/500-325

  • 1 óra 30 perc

    50 000 magyar forint
bottom of page